Elevreportage

NADER NAMAZI - D15

”Skola som ger både träning och utveckling i dans samtidigt som du läser ett högskoleförberedande program”

Nader Namazi är 16 år gammal och går andra året på Lunds dans- och musikalgymnasium, där han pluggar estetisk spetsutbildning inom dans. 
Han valde Lunds dans- och musikalgymnasium och just det programmet för att han ville ha en karriär inom dans. Skolan erbjuder träningen och utvecklingen men ger fortfarande en högskoleförberedande utbildning. 
- Så om jag skadar mig själv eller skaffar ett annat intresse i framtiden, har jag fortfarande basen. 

Dans tre timmar om dagen
- Vi dansar balett, modern, jazz och street och inom dessa tränar vi mycket på både tekniken och koreografier. Vi dansade ungefär 3 timmar om dagen i ettan. Teoriämnen som vi hade då var bland annat matematik 1b, historia 1b, svenska 1 och engelska 5.

Nader tycker att lärarna är jättebra, både de som undervisar i dans och i teori.
- Danslärarna kommer alltid pressa och motivera så att du kan bli en bra dansare, men har fortfarande koll på hur mycket du klarar av. Teorilärarna förklarar allt på lektionerna och kommer alltid ställa upp när man behöver hjälp. Vi har sex stycken danslokaler som är stora och fantastiska och vi kan boka tider efter skolan för att använda lokalerna om vi vill öva eller bara stretcha.

I framtiden drömmer han om att jobba på ett danskompani eller agentur.

Nader rekommenderar skolan till dig som vill satsa på dansen
- Det roligaste under gymnasietiden tycker jag var när vi en vecka under höstterminen var indelade i grupper och fick koreografera ett nummer. Då började vi verkligen lära känna varann och prata med varandra och hade jättekul.
- Jag skulle rekommendera denna skola till de som verkligen vill utvecklas och ha en karriär inom dans.


SOFIE MYRTENSTAM - M15

”Här får man både showa på scen och en högskolebehörighet”

Sofie går andra året på estetisk spetsutbildning inom musikal.

Hon valde utbildningen för att hon inte ville välja mellan dans, musik och teater, här kan hon kombinera alla tre delar. Drömmen är att bli en yrkesverksam musikalartist men det närmaste målet är att efter studenten läsa vidare inom musikal på en folkhögskola eller en yrkesutbildning.

Sofie pendlar mellan Hässleholm och skolan i Lund, vilket hon inte ser som ett problem. 
-Tåget tar cirka 35 minuter, så det är en bra tid att göra läxan eller sova. Lund var en helt ny stad för mig men nu ser jag det som mitt andra hem.

Dans, sång och teater på schemat!

-Vi läser kurser inom både sång, dans och teater. Inom sång så har vi en storkör med alla musikalelever tillsammans från alla årskurser, ensemble där vi sjunger i en mindre grupp och individuell sång då man är ensam tillsammans med en sånglärare. Vi har balett två gånger i veckan och jazz en gång. Men nu går jag i tvåan och då får man välja till ytterligare en danskurs och det har jag gjort. Jag har då valt till theatrical jazz och stepp, alltså dansar jag ungefär 5 gånger i veckan. 
Sofie läser även en teaterkurs under alla tre åren, hon har även valt att läsa ytterligare en teaterkurs där man sätter upp en teaterföreställning med sin klass.

- Det roligaste som vi gjort hittills tycker jag var i ettan när vi i skrev egna barnföreställningar och bjöd in barn och spelade upp det för dem. Just att vi började från noll med det projekt och inte hade ramar att utgå ifrån var så roligt. Vi skrev och tränade tillsammans och resultatet blev så bra tycker jag.

Showa och få högskolebehörighet

Utbildningen är högskoleförberedande så Sofie och hennes klasskompisar läser alla grundläggande kurser för samhällsvetenskap. De läser bland annat matte, svenska och engelska. I tvåan har man praktik och Sofies klass är med i en musikal på Helsingborgs stadsteater.

-Just att utbildningen är högskoleförberedande är ett stort plus tycker jag för om vill läsa till att bli något annat efter gymnasiet behöver man inte börja om från början utan har en grundläggande utbildning. Den passar dig som älskar dans eller musikal och kanske till och med ser en framtid inom det eller bara vill ha tre underbara och tuffa år.


Fler reportage kan du läsa här!

 

FLERA ELEVREPORTAGE
kan du läsa här!

Mersina från Åland berättar om sitt gymnasieval till LDMG.
Läs här!
 

 

Adress Kiliansgatan 13, 223 50 Lund
Telefon 046 - 240 05 05
E-post info@dansomusikal.se

Producerad av webbyrån Mild Media