Fler elevreportage

LOVISA CARNERT - M19
”Lärorikt och roligt”

Lovisa Carnert  går sitt första år på LDMG. Hon har sjungit sedan hon var liten och även älskat att dansa och spela teater. I fyran fick hon höra om skolan via en kille som gick i nian. När det var hennes tur att välja gymnasium låg LDMGs musikalutbildning på toppen som förstahandsval.
- Jag tycker det är viktigt att ha roligt i gymnasiet och med alla dans-, teater- och sånglektioner jag blir erbjuden här har jag definitivt jätteroligt varje dag.

Alla kunskaper och tekniker som är nödvändiga för våra framtida ambitioner.
- Som musikalare, som vi kallar oss, har vi teaterlektioner, danstekniklektioner, körlektioner (i små grupper och i en stor), men vi får även individuella sånglektioner som fokuserar på våran teknik och hjälper oss som individer att utvecklas inom sång.
- Det är underbart att gå i skolan varje dag med människor som brinner för samma saker som jag gör. Vi blir utbildade i olika danstekniker och andra estetiska ämnen av våra skickliga lärare, men vi får även högskoleförberedande ämnen som förbereder oss om vi ångrar vårat yrkesval senare i livet.

Många scenprojekt på gång
Skolan sätter upp stora produktioner i form av julkonserter, sommarshower och musikaler, men eleverna har även små projekt t. ex att skriva en egen barnteater i ettan.
- Vi får, redan i början av ettan, lära oss hur man sätter upp håret på rätt och hur man klär sig till de olika danslektionerna. Vi får också, i tvåan lära oss hur man sminkar sig på scenen. Inför våra olika projekt har vi något som vi kallar för projektveckor där vi intensivt jobbar med förberedelser och repetitioner. Vi jobbar tillsammans som en klass och projekten för oss närmare.

Duktiga lärare och anpassade lokaler
- Vi får även hjälp av våra välutbildade lärare som ser till den enskilde elevens bästa, då de ser våra potentialer och hjälper oss att utvecklas till de personer vi strävar efter att bli.
- Danslokalerna erbjuder balettstänger och speglar som sträcker sig längs en hel vägg, även högtalare för att spela musik. Våra musikrum innehåller elektriska pianon och vissa innehåller även gitarrer. Noter till alla möjliga musikaler finns på plats i musikförrådet.

Roliga och lärorika år framför sig
Efter gymnasiet är Lovisa plan att söka till Arts. Ed i London för att utbilda sig vidare till musikalartist.
- Men nu är det så att jag bara går i ettan och jag har fortfarande två spännande år framför mig och jag vet att de kommer bli precis lika fantastiska som de första, om inte bättre.


NADER NAMAZI - f.d D15
”Skola som ger både träning och utveckling i dans samtidigt som du läser ett högskoleförberedande program”
Nader Namazi gick tredje året på Lunds dans- och musikalgymnasium, där han pluggade estetisk spetsutbildning inom dans när han skrev detta reportage. 
Han valde Lunds dans- och musikalgymnasium och just det programmet för att han ville ha en karriär inom dans. Skolan erbjuder ju träningen och utvecklingen men ger fortfarande en högskoleförberedande utbildning. 
- Så om jag skadar mig själv eller skaffar ett annat intresse i framtiden, har jag fortfarande basen.

Dans tre timmar om dagen
- Vi dansar balett, modern, jazz och street och inom dessa tränar vi mycket på både tekniken och koreografier. Vi dansade ungefär 3 timmar om dagen i ettan. Teoriämnen som vi hade då var bland annat matematik 1b, historia 1b, svenska 1 och engelska 5.

Nader tycker att lärarna var jättebra, både de som undervisade i dans och i teori.
- Danslärarna kommer alltid pressa och motivera så att du kan bli en bra dansare, men har fortfarande koll på hur mycket du klarar av. Teorilärarna förklarar allt på lektionerna och kommer alltid ställa upp när man behöver hjälp. Vi har sex stycken danslokaler som är stora och fantastiska och vi kan boka tider efter skolan för att använda lokalerna om vi vill öva eller bara stretcha. 
I framtiden drömmer han om att jobba på ett danskompani eller agentur.

Nader rekommenderar skolan till dig som vill satsa på dansen
- Det roligaste under gymnasietiden tycker jag var när vi en vecka under höstterminen var indelade i grupper och fick koreografera ett nummer. Då började vi verkligen lära känna varann och prata med varandra och hade jättekul.
- Jag skulle rekommendera denna skola till de som verkligen vill utvecklas och ha en karriär inom dans.


SOFIE MYRTENSTAM - f.d M15 
”Här får man både showa på scen och en högskolebehörighet”

Sofie gick tredje året på estetisk spetsutbildning inom musikal när hon skrev detta reportage.
- Jag valde utbildningen för att jag inte ville välja mellan dans, musik och teater, här kan jag kombinera alla tre delar. Drömmen är att bli en yrkesverksam musikalartist men det närmaste målet är att efter studenten läsa vidare inom musikal på en folkhögskola eller en yrkesutbildning.

- Jag pendlar mellan Hässleholm och skolan i Lund, men jag ser inte det som ett problem. Tåget tar cirka 35 minuter, så det är en bra tid att göra läxan eller sova. Lund var en helt ny stad för mig men nu ser jag det som mitt andra hem.

Dans, sång och teater på schemat! 
-  Vi läser kurser inom både sång, dans och teater. Inom sång så har vi en storkör med alla musikalelever tillsammans från alla årskurser, ensemble där vi sjunger i en mindre grupp och individuell sång då man är ensam tillsammans med en sånglärare. Vi har balett två gånger i veckan och jazz en gång. Men nu går jag i tvåan och då får man välja till ytterligare en danskurs och det har jag gjort. Jag har då valt till theatrical jazz och stepp, alltså dansar jag ungefär 5 gånger i veckan. 
Sofie läste också en teaterkurs under alla tre åren, och hon valde även att läsa ytterligare en teaterkurs där man sätter upp en teaterföreställning med sin klass. 
- Det roligaste som vi gjort hittills tycker jag var i ettan när vi i skrev egna barnföreställningar och bjöd in barn och spelade upp det för dem. Just att vi började från noll med det projekt och inte hade ramar att utgå ifrån var så roligt. Vi skrev och tränade tillsammans och resultatet blev så bra tycker jag.

Showa och få högskolebehörighet 
Utbildningen är högskoleförberedande så Sofie och hennes klasskompisar läste alla grundläggande kurser för samhällsvetenskap. De läste bland annat matte, svenska och engelska. I tvåan hade de praktik och Sofies klass var med i en musikal på Helsingborgs stadsteater. 
-  Just att utbildningen är högskoleförberedande är ett stort plus tycker jag för om vill läsa till att bli något annat efter gymnasiet behöver man inte börja om från början utan har en grundläggande utbildning. Den passar dig som älskar dans eller musikal och kanske till och med ser en framtid inom det eller bara vill ha tre underbara och tuffa år.

Mersina från åland och Aslaug från Danmark delar av sin erfarenhet.

FLER ELEVREPORTAGE
Läs reportage från befintliga elever på LDMG.

Adress Kiliansgatan 13, 223 50 Lund
Telefon 046 - 240 05 05                          Epost info@dansomusikal.se

Följ oss på  facebook
Image