Elever från norden

Hur söker man till Lunds dans- och musikalgymnasium?
Som elev från Norden får du läsa på Lunds dans- och musikalgymnasium och du behöver inte betala någonting till oss.

Du ansöker som alla andra elever genom att först anmäla dina gymnasieval till Utbildningsförvaltningen i Lund och sedan skicka in anmälan till antagningsprovet till oss. Läs här om hur ansökan går till.
Du bör även skicka in dina grundskolebetyg till oss och till utbildningsförvaltningen.

Tänk på att undersöka i ditt hemland vilken typ av finansiell stöd du kan få.

Tips från Aslaug som pendlade från Danmark under sin utbildning på LDMG!

”Hej! Jag är en tjej från Danmark som valde att gå på Lunds dans- och musikalgymnasium för att jag ville göra karriär inom dans. Möjligheten att gå på en dansskola med dans varje dag på hög nivå i Danmark är inte alls lika stor som den är i Sverige. Efter högstadiet visste jag att jag ville dansa i framtiden och sökte därför på nätet efter dansskolor, och denna skola dök upp som något av det första. Jag blev direkt intresserad och var både på öppet hus och skuggade en elev på skolan. Miljön och stämningen var mycket bekväm och med en sådan liten skola kände jag : ”här kunde jag trivas”. Jag deltog i antagningsprov och fick den glädjande nyhet: att jag hade kommit in på skolan.

Jag startade med att pendla från Köpenhamn, där jag bor. Det var smidigt och tog cirka 1 timme och 20 minuter. Om du är från Danmark kan du lätt skaffa dig ett ungdomskort som kan funka i hela Köpenhamn och över bron fram till Lund. Det kan vara dyrt att bo i Lund och det är därför lönt att pendla om inte du bor för långt borta. Jag vande mig i alla fall och har pendlat alla tre åren. Om du bor för långt borta kan det vara bra att hyra ett rum eller flytta in med någon annan i Lund eller lite utanför.

Ett tips om det svenska språket är att du inte ska vara rädd för att du aldrig kommer lära dig svenska, för det gör du absolut när du är omgiven av svenskar varje dag och undervisningen är på svenska. I början kan det vara svårt att hänga med under lektionerna och när folk pratar i munnen på varandra i matsalen. Men det kommer snabbare än vad man tror, och det smarta är bara att testa att snacka svenska även om det blir fel för du kommer med tiden att kunna rätta dig själv och annars är det bara att fråga så mycket som möjligt om du blir osäker på något. Alla var jättesnälla mot mig och ville alltid gärna hjälpa till med språket. Idag kan jag prata någorlunda flytande svenska. Såklart finns det fortfarande vissa ord jag inte lärt mig än men jag kan konversera och prata i flytande tempo utan att tänka över hur jag ska formulera mig.

Jag rekommenderar verkligen denna skolan för dig som söker från Norden om du vill dansa så mycket som möjligt och få en jättebra grund för dansen. Du ska bara våga prata svenska och inte hålla dig tillbaka, då kommer allt gå bra. Det kommer bli tre spännande, utmanande, annorlunda och roliga år!

– Aslaug f.d D15″

Mersina från Åland berättar om sitt gymnasieval innan hon flyttade till Lund för att gå på LDMG
”Jag började på ett gymnasium på Åland, en naturvetenskaplig linje. Redan efter en dag så kändes det fel och jag trivdes inte. Två veckor senare hoppade jag av, började jobba istället. Under tiden som jag arbetade funderade jag mycket på min framtid gällande vad jag skulle välja för utbildning. Min bästa kompis och jag kollade igenom gymnasium.se på olika linjer. Från ingenstans klickade det till: ”Men man kan ju gå på dansgymnasium, det finns ju faktiskt i Sverige!”. Då hade jag dansat under 10 år och visste inget annat, dansen gjorde mig lycklig och att bara få dansa och utvecklas så mycket som möjligt var en dröm. Jag blev så lycklig av tanken att jag började gråta, och kollade genast upp olika skolor, och hittade tre stycken. En i Östersund, som inte alls höll kraven jag hade för att kunna utvecklas, den andra fanns i Södertälje, som visserligen var en bra utbildning, men kände mig inte hemma. Och den tredje var utbildningen i Lund, vars hemsida och reklam var väldigt seriösa. Jag förföljde LDMG på Youtube och Facebook; blev kär i skolan mer och mer. Eleverna var otroliga. På audition hade vi nummerlappar på bröstet, medan vi darrande framförde alla nya dansfraser vi fått av främmande lärare. På en dag var jag såld! Och jag har aldrig gjort ett bättre val i hela mitt liv. Idag är lund mitt nya hem.” – Mersina f.d D15

Adress Kiliansgatan 13, 223 50 Lund
Telefon 046 - 240 05 05
E-post info@dansomusikal.se

Image