Boende

Om du vill flytta till Lund för att kunna gå på Lunds dans- och musikalgymnasium så hjälper vi dig med att förmedla kontakter till personer som hyr ut rum. Skolan äger också en villa med sju sovrum där elever i årskurs ett kan bo. Ett rum i villan kostar mellan 2650:- och 3350:- per månad i tio månader.

Efter våra första antagningsprov i mars skickar vi ut information om boende till alla sökande som ser ut att komma in på skolan och som har behov av ett boende i närheten för att kunna börja hos oss.

Om du söker någon av våra estetiska spetsutbildningar och om du behöver flytta, har du rätt att utöver studiebidraget även få inackorderingstillägg från CSN.

Observera att eleverna på Estetisk Dans och Estetisk Musik (musikal) inte är berättigade till stöd till boende i form av inackorderingstillägg från CSN, så det är alltså bra om du bor på rimligt pendlingsavstånd från Lund om du vill gå just dessa  utbildningar. För dig som kommer från andra delar av landet är det alltså bättre att söka till våra estetiska spetsutbildningar inom dans eller musikal.

Med tanke på att vi har så många elever som inte bor hemma, så är skolan öppen till 19.00 eller 20.00 på vardagar. Man kan alltså stanna kvar i skolan och öva, plugga eller bara umgås och kanske laga kvällsmat tillsammans i elevköket.

Tips från en elev för dig som kommer från Danmark!
”Hej! Jag är en tjej från Danmark som valde att gå på Lunds dans- och musikalgymnasium för att jag ville göra karriär inom dans. Möjligheten att gå på en dansskola med dans varje dag på hög nivå i Danmark är inte alls lika stor som den är i Sverige. Efter högstadiet visste jag att jag ville dansa i framtiden och sökte därför på nätet efter dansskolor, och denna skola dök upp som något av det första. Jag blev direkt intresserad och var både på öppet hus och skuggade en elev på skolan. Miljön och stämningen var mycket bekväm och med en sådan liten skola kände jag : ”här kunde jag trivas”. Jag deltog i antagningsprov och fick den glädjande nyhet: att jag hade kommit in på skolan.
Jag startade med att pendla från Köpenhamn, där jag bor. Det var smidigt och tog cirka 1 timme och 20 minuter.
Om du är från Danmark kan du lätt skaffa dig ett ungdomskort som kan funka i hela Köpenhamn och över bron fram till Lund. Det kan vara dyrt att bo i Lund och det är därför lönt att pendla om inte du bor för långt borta. Jag vande mig i alla fall och har pendlat alla tre åren. Om du bor för långt borta kan det vara bra att hyra ett rum eller flytta in med någon annan i Lund eller lite utanför.
Ett tips om det svenska språket är att du inte ska vara rädd för att du aldrig kommer lära dig svenska, för det gör du absolut när du är omgiven av svenskar varje dag och undervisningen är på svenska. I början kan det vara svårt att hänga med under lektionerna och när folk pratar i munnen på varandra i matsalen. Men det kommer snabbare än vad man tror, och det smarta är bara att testa att snacka svenska även om det blir fel för du kommer med tiden att kunna rätta dig själv och annars är det bara att fråga så mycket som möjligt om du blir osäker på något. Alla var jättesnälla mot mig och ville alltid gärna hjälpa till med språket. Idag kan jag prata någorlunda flytande svenska. Såklart finns det fortfarande vissa ord jag inte lärt mig än men jag kan konversera och prata i flytande tempo utan att tänka över hur jag ska formulera mig.
Jag rekommenderar verkligen denna skolan för dig som söker från Norden om du vill dansa så mycket som möjligt och få en jättebra grund för dansen. Du ska bara våga prata svenska och inte hålla dig tillbaka, då kommer allt gå bra.
Det kommer bli tre spännande, utmanande, annorlunda och roliga år!
– Aslaug f.d D15″

Mersina flyttade från Åland för att läsa på LDMG.
Läs här om hur hennes gymnasieval gick till!

Adress Kiliansgatan 13, 223 50 Lund
Telefon 046 – 240 05 05
E-post info@dansomusikal.se

Image