Estetisk spetsutbildning dans - Danskurser

Undervisningen i dans på dansinriktningen syftar till att under tre år hjälpa våra elever att utforska om de efter avslutad skolgång ska satsa vidare mot en professionell danskarriär eller om de ska söka sig mot mer traditionella arbeten och utbildningar. Våra danslärare på skolan har egen erfarenhet av ett yrkesliv som dansare, innan de inriktade sig på den pedagogiska banan. Flera av dem är fortfarande aktiva som dansare och koreografer. De  vet verkligen vad som krävs, och har därför de bästa förutsättningarna att handleda entusiastiska ungdomar som drömmer om en framtid på scenen.

Vi ser dansundervisningen i ett helhetsperspektiv. På skolan arbetar eleverna med ett flertal genrer som alla bidrar till utvecklingen av starka, smidiga och uttrycksfulla dansare. De huvudgenrer som alla elever arbetar med är balett, jazzdans, streetdance och modern dans. Den som vill bredda sin repertoar ännu mer kan utveckla sina kunskaper inom bland annat stepp, contemporary, commercial och tåspets inom ramen för det individuella valet.

Baletten utgör grunden i våra elevers dagliga träning på skolan. Det är främst via de regelbundna balettövningarna som eleverna bygger upp sina muskler och sin kroppskontroll, så att de undan för undan kan behärska alltmer avancerade övningar inom  samtliga dansgenrer. Många av våra elever har aldrig dansat balett tidigare när de börjar på skolan, medan andra har vistats i trikåer och balettskor sedan barnsben. Våra danslärare möter därför upp eleverna på deras nivå: både nybörjare och erfarna balettdansare är alltså välkomna.

Jazzdansen är en mångfacetterad dansstil. Våra elever tränar såväl jazzteknik som repertoarkännedom inom alltifrån ren showjazz till den konstnärliga lyriska jazzen kontinuerligt under hela sin utbildning. Eleverna stiftar bekantskap med alltifrån arvet från de legendariska amerikanska Broadway-koreograferna till branschens samtida storheter.  En stor del av träningen inom jazzdansen fokuserar på det sceniska uttrycket.

Streetdance och Hip Hop är vår tids huvudbidrag till dansens utveckling, och en viktig del av vår dansundervisning. Många av våra elever har fastnat för dansen just genom Streetdancen. Stilen är variationsrik och utvecklas hela tiden. Under de tre åren på skolan får eleverna bekanta sig med de olika inriktningarna och uttrycken inom Streetdance och Hip Hop. De elever som brinner för just streetdancen kan utöver den obligatoriska undervisningen även delta i extra klasser på eftermiddagstid där vi ofta bjuder in olika gästlärare för att vidga våra vyer och få extra inspiration,

Modern dans utvecklades ur baletten under det tidiga 1900-talet, och har sedan dess utvecklats starkt som konstform. Många av våra elever har aldrig tidigare dansat modernt när de börjat hos oss, men under sina tre år på skolan tränar våra elever såväl modern dansteknik som gestaltning och improvisation, och stiftar bekantskap med många av den nutida dansens nyskapare under det senaste århundradet. Den moderna dansen utgör en viktig byggsten i en bred danskunskap och ingår ofta som en viktig komponent när våra elever skapar egna danser där inspiration kan lånas från från ett flertal olika dansgenrer.

Våra elever på danslinjen kan ha varierande tidigare erfarenhet av dans. Vissa har dansat väldigt mycket, och har tränat dans så gott som dagligen innan de börjar här på skolan, medan andra har betydligt mer begränsad erfarenhet.  För att trivas med utbildningen behöver man ha ett brinnande intresse för dans och en stark vilja att utvecklas, en kropp som trivs med att vara fysiskt aktiv och en känsla för rytm och puls i musiken. För att tillgodose elever med olika tidigare erfarenheter arbetar vi ofta med nivåindelade grupper så att de som är nybörjare i en genre kan få mer tid på sig. Vi ordnar även extra klasser för de elever som behöver fler utmaningar för att utvecklas på bästa sätt.

Titta på elevintervjun nedan: Street och baletten - hur går det ihop?

Titta på elevintervjun nedan: Kan jag utvecklas på LDMG även om jag har dansat mycket?

Titta på elevintervjun nedan: Varför är teknik träning så viktig på LDMG?

Koreografitävling på LDMG

Adress Kiliansgatan 13, 223 50 Lund
Telefon 046 - 240 05 05
E-post info@dansomusikal.se

Image