Estetisk spetsutbildning musikal - Dans

Våra musikalelever arbetar med tre huvudgenrer i sin utbildning, balett, jazz och streetdance. Precis som på vår dansinriktning är det baletten som är fundamentet i musikalutbildningen där man metodiskt utvecklar den styrka och smidighet som behövs för att bli en skicklig dansare. De flesta av våra musikalelever har aldrig dansat balett tidigare, och tycker nog ibland att det känns lite konstigt att dra på sig trikåer och sätta upp sitt hår i knut. (Ja, om man har långt hår alltså.) Efter ett tag brukar de flesta känna sig professionella och stolta i sina danskläder och ser fram emot de två gånger i veckan man dansar balett på musikalinriktningen. Våra musikalelever får också undervisning i jazzteknik och i dansgestaltning varje vecka.

Förkunskaperna i dans varierar mycket i våra musikalklasser. Vi arbetar i parallella grupper i dansundervisningen med musikaleleverna. Det innebär att elever med god tidigare danserfarenhet kan gå snabbare framåt och få större utmaningar i sin grupp, medan de elever som har liten eller saknar tidigare erfarenhet målmedvetet kan utveckla sina danskunskaper i lugnare takt.

För de elever på spetsutbildningen i musikal med tidigare danserfarenhet som vill satsa extra på dansen under sin tid på skolan erbjuder vi även en särskild dansprofilering som innebär att man läser en extra danskurs, dansrepertoar, redan från årskurs ett, och därigenom får extra danslektioner genom hela utbildningen.

Redan i årskurs ett stöter våra musikalelever på utmaningen att sjunga och dansa samtidigt. Under vårterminen arbetar klassen fram ett show- eller musikalnummer med sång och dans som visas upp på skolans Sommarshow.

Det är samma danslärare som arbetar med danseleverna på skolan som med musikaleleverna, och ambitionen i dansundervisningen är lika hög på musikalinriktningen som på dansinriktningen. De flesta av våra musikalelever älskar sina danslektioner och en del av dem väljer faktiskt att satsa på rena dansutbildningar efter gymnasiet.

De av våra musikalelever som brinner för dansen har även möjlighet till ytterligare dansfördjupning inom det individuella valet, och har naturligtvis även tillgång till att träna på egen hand eller tillsammans med sina kompisar i skolans många danssalar fram till 19.00 på skolan när vi stänger för dagen. Vi får ofta köra ut elever som dröjer sig kvar på skolan för att träna, plugga, umgås eller laga mat tillsammans - möjligheten att utvecklas tillsammans med andra med samma intressen är en av skolans största tillgångar - och ofta något som driver den individuella utvecklingen framåt.

Titta på elevintervjun nedan: Kan jag söka utan erfarenhet i alla estetiska ämnen? 

Kommer jag att bli tillräckligt utmanad i dansen om jag väljer musikalutbildningen? 

  • Alla våra musikalelever dansar balett, jazz och streetdance. 
  • Vi arbetar med nivåindelade och parallella grupper vilket ger elever med god tidigare danserfarenhet möjlighet att kunna gå snabbare framåt och att få större utmaningar i sin grupp. I samråd med lärarna kan eleverna byta grupp vid behov.
  • Elever också välja att fördjupa sig i dans med kursen Dansorientering inom de individuella valen (200 poäng) i åk2 och 3. Där kan eleverna välja mellan stepp, modern och/eller theatrical jazz.
  • För de elever som vill satsa extra på dansen erbjuder vi även en särskild dansprofilering som innebär att de läser en extra danskurs, dansrepertoar, redan från årskurs 1 till årskurs 3. Den kursen räknas då som ett extra individuellt val.
  • Våra danslärare är dessutom otroligt duktiga och vana vid att anpassa undervisning till varje individ oavsett vilken erfarenhet de har för att maximera elevens utveckling efter förutsättningar och ambitionsnivå.

Det finns gott om möjligheter i spetsmusikalutbildningen att utmana sig själv även inom dansen!

Titta på elevintervjun nedan: Jag har dansat mycket: blir jag tillräckligt utmanad i musikallinjen? 

Adress Kiliansgatan 13, 223 50 Lund
Telefon 046 - 240 05 05
E-post info@dansomusikal.se

Image