Elevreportage

KLARA MITESCU – M22, Spetsutbildning musikal
Jag kan inte vara gladare att ha valt denna skola"

Karla går i tvåan på LDMG på spetsutbildningen med musikalinriktning. 

Upptäckte LDMG efter omvalsperioden!

Hon hade först tänkt gå Barn och fritidsprogrammet för att hon ville bli förskolelärare. Men både vänner och familj tyckte att hon skulle gå estetiska programmet för att hon var beroende av sång, dans och teater!
- Det slutade med att jag ändrade mig och valde att gå den vägen och jag är glad över att jag gjorde det.
 

Karla planerade att gå musikalutbildningen på Apelrydsskolan i Båstad. Efter omvalet fick hon dock besked om att utbildningen inte skulle börja och då fick hon söka runt efter en ny skola.
- Det var då vi hittade underbara LDMG och jag visste direkt att det var där jag ville spendera mina tre år i gymnasiet så jag anmälde mig direkt till audition, bara fem dagar innan audition. Jag minns att jag satt hela den natten och kollade på alla LDMG videos på YouTube och skrollade genom hemsidan och hoppades på att det skulle bli min verklighet. 

Gör de tre sakerna hon älskar mest i hela världen med de mest underbara personerna varje vecka
Karla har från början haft känslan att LDMG är en stor familj.
Redan efter introveckan kände hon sig verkligen hemma med resten av skolan och att hon var en del av den på allvar.  
- Man känner sig bekväm och trygg med eleverna på skolan, även de andra årskurserna.
- Lärarna visar alltid hänsyn till din fysiska och mentala hälsa. De är väldigt fokuserade på det de lär ut och det får oss att också vara det. De lär inte bara ut utan de låter oss även utveckla vår kreativitet.
 

I Karlas utbildning ingår sång, dans och teater, utöver teoriämnena.
- Alla är viktiga på sina sätt och vi har olika lektioner och stunder där vi fokuserar en åt gången. När vi inte har projektdagar så har jag ensemble två gånger i veckan, storkör och individuell sång en gång, gehör och bruksspel en gång var, sedan har jag idrott och balett två gånger, jazz en gång och sist men inte minst scenisk gestaltning (teaterlektion) en gång också.
 

Hemtrevliga och inbjudande lokaler
- Vi har stora danssalar, sångrum, ensemblerum och teorisalar. De är bra placerade också, alla teorisalar på högsta våningen tillsammans med sångrummen och ensemblerummen. Danssalarna är i källaren där ettorna har sina skåp. Sen så har vi scenhuset som helt klart är min favorit, det är där vi har teaterlektionerna.
- Man känner sig både professionell och lekfull när man går genom dörren och det är verkligen en plats där kreativitet flödar på.

Valde att flytta till Lund
Skolan ligger nära flera busstationer och nära Lund central och det gör det smidigare för elever som pendlar att åka. Själv valde hon dock att flytta för det kändes smidigast.
- Många saker förändrades i mitt liv, till exempel så behövde jag sluta spela volleyboll med mitt lag och det kändes tufft. Det var sorgligt att lämna min familj och mina vänner och att börja ett nytt liv i en ny okänd stad. Samtidigt var jag taggad att få en ny start där jag fick utvecklas och mogna på egen hand. Mina klasskompisar och skolan lyckas alltid få mig att se det positiva med att bo närmare dem och skolan.
 

Drömjobbet är att stå på scen
Karla älskar att stå på scen och ha ögon på sig även fast det pirrar i magen varje gång.
- Här
får jag chansen att göra tre olika saker på scenen på samma gång: dans, sång och teater. Om jag kunde välja en så hade jag valt teater men det är nog för att jag hade mest erfarenhet av teater innan jag började, nu tycker jag att jag utvecklas i alla tre.  
-
Några väljer att fortsätta med dans, några med sång och några med teater. Andra fortsätter med alla tre. Teoriämnen läser vi också och det ger behörighet till högskolan efter utbildningen om man vill byta spår.
Karla går den utbildningen hon vill och hon hoppas göra det resten av livet. Det är det hon älskar som mest och hon kämpar för att fortsätta även när det känns tufft.
- Oavsett vilken karriär jag kommer ha, kommer LDMG alltid följa med mig.
 

LDMG är inte bara en skola.
För Karla är LDMG en plats där man är respekterad för den man verkligen är och vill bli.
- Vi är en skola som jobbar tillsammans för att nå mål och drömmar genom att finnas där och stötta varandra genom det bra men också det dåliga. Det är en tuff utbildning och det är både fysisk och psykisk ansträngning varje dag men när man väl är där så vill man fortsätta kämpa och utmana sig själv med hjälp av alla runt omkring.
- De ambitiösa med drömmar om att stå på scen kommer hitta den bästa vägen att uppfylla sin dröm genom Lunds dans-och musikalgymnasium.
 

Adress Kiliansgatan 13, 223 50 Lund
Telefon 046 - 240 05 05
E-post info@dansomusikal.se

Image