Elevreportage

SOFIE MYRTENSTAM - f.d M15 
”Här får man både showa på scen och högskolebehörighet”

Sofie gick tredje året på estetisk spetsutbildning inom musikal när hon skrev detta reportage.
- Jag valde utbildningen för att jag inte ville välja mellan dans, musik och teater, här kan jag kombinera alla tre delar. Drömmen är att bli en yrkesverksam musikalartist men det närmaste målet är att efter studenten läsa vidare inom musikal på en folkhögskola eller en yrkesutbildning.

- Jag pendlar mellan Hässleholm och skolan i Lund, men jag ser inte det som ett problem. Tåget tar cirka 35 minuter, så det är en bra tid att göra läxan eller sova. Lund var en helt ny stad för mig men nu ser jag det som mitt andra hem.

Dans, sång och teater på schemat! 
-  Vi läser kurser inom både sång, dans och teater. Inom sång så har vi en storkör med alla musikalelever tillsammans från alla årskurser, ensemble där vi sjunger i en mindre grupp och individuell sång då man är ensam tillsammans med en sånglärare. Vi har balett två gånger i veckan och jazz en gång. Men nu går jag i tvåan och då får man välja till ytterligare en danskurs och det har jag gjort. Jag har då valt till theatrical jazz och stepp, alltså dansar jag ungefär 5 gånger i veckan. 
Sofie läste också en teaterkurs under alla tre åren, och hon valde även att läsa ytterligare en teaterkurs där man sätter upp en teaterföreställning med sin klass. 
- Det roligaste som vi gjort hittills tycker jag var i ettan när vi i skrev egna barnföreställningar och bjöd in barn och spelade upp det för dem. Just att vi började från noll med det projekt och inte hade ramar att utgå ifrån var så roligt. Vi skrev och tränade tillsammans och resultatet blev så bra tycker jag.

Showa och få högskolebehörighet 
Utbildningen är högskoleförberedande så Sofie och hennes klasskompisar läste alla grundläggande kurser för samhällsvetenskap. De läste bland annat matte, svenska och engelska. I tvåan hade de praktik och Sofies klass var med i en musikal på Helsingborgs stadsteater. 
-  Just att utbildningen är högskoleförberedande är ett stort plus tycker jag för om vill läsa till att bli något annat efter gymnasiet behöver man inte börja om från början utan har en grundläggande utbildning. Den passar dig som älskar dans eller musikal och kanske till och med ser en framtid inom det eller bara vill ha tre underbara och tuffa år.

Adress Kiliansgatan 13, 223 50 Lund
Telefon 046 - 240 05 05
E-post info@dansomusikal.se

Image