Estetisk spetsutbildning musikal - Dans

Våra musikalelever arbetar med tre huvudgenrer i sin utbildning, balett, jazz och streetdance. Precis som på vår dansinriktning är det baletten som är fundamentet i dansutbildningen där man metodiskt utvecklar den styrka och smidighet som behövs för att bli en skicklig dansare. De flesta av våra musikalelever har aldrig dansat balett tidigare, och tycker nog ibland att det känns lite konstigt att dra på sig trikåer och sätta upp sitt hår i knut. (Ja, om man har långt hår alltså.) Efter ett tag brukar de flesta känna sig professionella och stolta i sina danskläder och ser fram emot de två gånger i veckan man dansar balett på musikalinriktningen. Våra musikalelever får också undervisning i jazzteknik och i dansgestaltning varje vecka. I årskurs ett består dansgestaltningen av streetdance.

Förkunskaperna i dans varierar i våra musikalklasser. För att de elever som dansat mycket tidigare ska få riktiga utmaningar får de elever som har behov av det möjlighet att komplettera sin dansundervisning med extra klasser efter skoltid där man dansar tillsammans med de danselever som också vill ha extra träning. Nuvarande läsår har vi extra klasser såväl i balett och jazz som modernt och street. Ibland om vi ser att det gynnar elevernas utveckling skapar vi gruppindelningar utifrån förkunskaper.

Redan under vårterminen i årskurs ett stöter våra musikalelever på utmaningen att sjunga och dansa samtidigt. Under vårterminen arbetar klassen fram ett show- eller musikalnummer med sång och dans som visas upp på skolans Sommarshow.

Det är samma danslärare som arbetar med danseleverna på skolan som med musikaleleverna, och ambitionen i dansundervisningen är minst lika hög på musikalinriktningen som på dansinriktningen. De flesta av våra musikalelever älskar sina danslektioner och en del av dem väljer faktiskt att satsa på rena dansutbildningar efter gymnasiet.

De av våra musikalelever som brinner för dansen har möjlighet till ytterligare dansfördjupning inom det individuella valet, och naturligtvis tillgång till att träna på egen hand eller tillsammans med sina kompisar i skolans många danssalar fram till 20.00 på skolan när vi stänger för dagen. Vi får ofta köra ut elever som dröjer sig kvar på skolan för att träna, plugga, umgås eller laga mat tillsammans - möjligheten att utvecklas tillsammans med andra med samma intressen är en av skolans största tillgångar - och ofta det som driver den individuella utvecklingen framåt.

"Young at Heart" - Koreografi av Donna Johansson

Adress Kiliansgatan 13, 223 50 Lund
Telefon 046 - 240 05 05
E-post info@dansomusikal.se

Image