Fler elevreportage

SOFIE MYRTENSTAM – f.d M15 
”Här får man både showa på scen och en högskolebehörighet”

Sofie gick tredje året på estetisk spetsutbildning inom musikal när hon skrev detta reportage.
– Jag valde utbildningen för att jag inte ville välja mellan dans, musik och teater, här kan jag kombinera alla tre delar. Drömmen är att bli en yrkesverksam musikalartist men det närmaste målet är att efter studenten läsa vidare inom musikal på en folkhögskola eller en yrkesutbildning. 

– Jag pendlar mellan Hässleholm och skolan i Lund, men jag ser inte det som ett problem. Tåget tar cirka 35 minuter, så det är en bra tid att göra läxan eller sova. Lund var en helt ny stad för mig men nu ser jag det som mitt andra hem.

Dans, sång och teater på schemat! 
–  Vi läser kurser inom både sång, dans och teater. Inom sång så har vi en storkör med alla musikalelever tillsammans från alla årskurser, ensemble där vi sjunger i en mindre grupp och individuell sång då man är ensam tillsammans med en sånglärare. Vi har balett två gånger i veckan och jazz en gång. Men nu går jag i tvåan och då får man välja till ytterligare en danskurs och det har jag gjort. Jag har då valt till theatrical jazz och stepp, alltså dansar jag ungefär 5 gånger i veckan. 
Sofie läste också en teaterkurs under alla tre åren, och hon valde även att läsa ytterligare en teaterkurs där man sätter upp en teaterföreställning med sin klass. 
– Det roligaste som vi gjort hittills tycker jag var i ettan när vi i skrev egna barnföreställningar och bjöd in barn och spelade upp det för dem. Just att vi började från noll med det projekt och inte hade ramar att utgå ifrån var så roligt. Vi skrev och tränade tillsammans och resultatet blev så bra tycker jag.

Showa och få högskolebehörighet 
Utbildningen är högskoleförberedande så Sofie och hennes klasskompisar läste alla grundläggande kurser för samhällsvetenskap. De läste bland annat matte, svenska och engelska. I tvåan hade de praktik och Sofies klass var med i en musikal på Helsingborgs stadsteater. 
–  Just att utbildningen är högskoleförberedande är ett stort plus tycker jag för om vill läsa till att bli något annat efter gymnasiet behöver man inte börja om från början utan har en grundläggande utbildning. Den passar dig som älskar dans eller musikal och kanske till och med ser en framtid inom det eller bara vill ha tre underbara och tuffa år.


NADER NAMAZI – f.d D15
”Skola som ger både träning och utveckling i dans samtidigt som du läser ett högskoleförberedande program”
Nader Namazi gick tredje året på Lunds dans- och musikalgymnasium, där han pluggade estetisk spetsutbildning inom dans när han skrev detta reportage. 
Han valde Lunds dans- och musikalgymnasium och just det programmet för att han ville ha en karriär inom dans. Skolan erbjuder ju träningen och utvecklingen men ger fortfarande en högskoleförberedande utbildning. 
– Så om jag skadar mig själv eller skaffar ett annat intresse i framtiden, har jag fortfarande basen.

Dans tre timmar om dagen
– Vi dansar balett, modern, jazz och street och inom dessa tränar vi mycket på både tekniken och koreografier. Vi dansade ungefär 3 timmar om dagen i ettan. Teoriämnen som vi hade då var bland annat matematik 1b, historia 1b, svenska 1 och engelska 5.

Nader tycker att lärarna var jättebra, både de som undervisade i dans och i teori.
– Danslärarna kommer alltid pressa och motivera så att du kan bli en bra dansare, men har fortfarande koll på hur mycket du klarar av. Teorilärarna förklarar allt på lektionerna och kommer alltid ställa upp när man behöver hjälp. Vi har sex stycken danslokaler som är stora och fantastiska och vi kan boka tider efter skolan för att använda lokalerna om vi vill öva eller bara stretcha. 
I framtiden drömmer han om att jobba på ett danskompani eller agentur.

Nader rekommenderar skolan till dig som vill satsa på dansen
– Det roligaste under gymnasietiden tycker jag var när vi en vecka under höstterminen var indelade i grupper och fick koreografera ett nummer. Då började vi verkligen lära känna varann och prata med varandra och hade jättekul.
– Jag skulle rekommendera denna skola till de som verkligen vill utvecklas och ha en karriär inom dans.


ANNA JACOBSSON – f.d D15
”Jag älskar min skola”

Anna Jacobsson gick andra året på Lunds dans- och musikalgymnasium på den estetiska spetsutbildningen i dans när hon skrev denna reportage.
– Jag valde min linje och skola för att jag vill satsa på dans och att kunna jobba med det professionellt i framtiden. Jag ville gå på en skola som erbjöd en hög nivå på sin dansundervisning för att kunna utvecklas till min fulla potential. Det jag gillar mycket med Lunds dans- och musikalgymnasium är att den ger sina elever en bredd inom de konstnärliga ämnena.

Intensiv dansträning och teoretiska ämnen.
​- Utbildningen är högskoleförberedande och under de tre åren på skolan så gör vi även en scenpraktik där vi får en inblick i hur det är att jobba med scenkonst professionellt. Vi gör även flera produktioner och slutföreställningar där alla elever är med och deltar.

Läser med elever som har samma intressen och drömmar
Anna trivdes väldigt bra med både med klassen och med lärarna på Lunds dans- och musikalgymnasium.
– Jag trivs mycket bra i min klass med elever som delar mina intressen och drömmar. Våra lärare är mycket duktiga pedagoger med yrkeserfarenhet. De ställer höga krav men är samtidigt mycket stöttande och man märker att de alla vill vårt bästa. Vi har sju stycken mycket fina danslokaler och skolan ligger i samma hus som Lunds Stadsteater. Även våra teorisalar och musiksalar, ensemblerum med mera är mycket välanpassade efter skolan behov.

Flyttade till Lund för att gå Lunds dans- och musikalgymnasium
Hon kommer från Kungsbacka utanför Göteborg och har därför flyttat hemifrån för att kunna läsa på Lunds dans- och musikalgymnasium. 
– Skolan erbjuder bra stöd i form av flyttgrupp och hjälp med att hitta boende. Jag bor i en lägenhet med en av mina nära vänner från musikaltvåan på skolan. För mig har det funkat mycket bra att flytta hemifrån. Ibland så är det självklart så att man saknar familj och vänner, men med hjälp av telefonsamtal och nya vänner så klarar man sig bra. I och med att det är många på skolan som har flyttat så får man nästan som en extra familj.

Varmt välkomnande till skolan
– Mitt favoritminne från ettan var introveckan där vi blev varmt välkomnade till skolan. Under första veckan på skolan har man workshops med alla som är nya på skolan. I slutet av den veckan sätter man upp en show inför tvåorna och treorna. Vi hade alla extremt kul och det var ett fantastiskt sätt att lära känna varandra och prova på vad det innebär att gå på den här skolan

Anna är jättenöjd med sitt gymnasieval och rekommenderar Lunds dans- och musikalgymnasium till andra elever. 
– Är man intresserad av dans och/eller musikal och är beredd att satsa för att nå sina mål är det helt rätt skola att välja. Varje dag får man göra det man älskar, man utvecklas enormt och man har också säkerheten att välja en annan bana förutom det estetiska. Jag älskar min skola och är jätte nöjd med mitt val!

FLER ELEVREPORTAGE
Läs reportage från befintliga elever på LDMG.

TIPS FÖR DIG SOM KOMMER FRÅN NORDEN:
Läs om Mersinas gymnasieval från Åland till LDMG. 
Aslaug delar av sin erfarenhet som elev från Danmark.

Adress Kiliansgatan 13, 223 50 Lund
Telefon 046 – 240 05 05                          Epost info@dansomusikal.se

Följ oss på  facebook
Image