Elevreportage

HANNA JÖNSSON – D17″

”Är man passionerad för dans eller musikal går man inte en enda tråkig dag här”.

Hanna går första året på spetsutbildningen i dans.  
Hon fick snabbt ett stort intresse för skolan tack vore dans vänner som gick utbildningen. Hon var även och skuggade ett par gånger vilket gjorde att hon fastnade för skolan ännu mer.
​- Spetsutbildning i dans passar mig bra då jag vill bli en utbildad dansare med kunskaper jag aldrig hade kunnat få ifall jag hade valt en annan linje.

En komplett utbildning
– Vi läser alla gemensamma gymnasieämnen vilket är historia, matte, engelska, svenska osv, sen har vi även minst dans en gång om dagen om inte mer. Dans stilen kan variera, den kan vara allt från jazz, balett och street. Sen i tvåan får man göra sina individuella val där man antingen väljer att lägga till dans eller om man vill fördjupa sig i dem teoretiska ämnen. I tvåan har man även ett projekt där man sätter upp en produktion, kan vara allt från en musikal till bara dans. Till sist i trean sätter man upp en egen musikal som slutprojekt.

Fastnade för hur lärarna utbildar sina elever
– De är väldigt pedagogiska. De försöker hjälpa en så gott dom kan och ger oss nya utmaningar för att kunna utvecklas ett steg till. Det tycker jag är väldigt viktigt. Hon trivs väldigt bra i sin klass: 
– Det bästa med klassen är att det finns en sådan bredd på var alla kommer ifrån. Vi har t.o.m. någon från Island, Finland och U.S.A.

Framtiden består av dans  
– Man kan egentligen inte vara helt färdigutbildad när det kommer till dans, det finns alltid något nytt att lära sig eller utveckla. ​
​Hon drömmer också om att kunna jobba med dans på ett eller annat sätt, som koreograf, dansare eller kanske t.o.m. musikalartist?
​- Bara jag får jobba med dans så är jag nöjd.

”Skolan kan verkligen ge dig alla förutsättningar för att utvecklas och ge dig kunskap.” 
– Det roligaste jag har gjort än så länge är nog introshowen alla ettor har första veckan av terminen. Det var ett sådant tryck från all personal och elever och man kände sig genast välkommen. 
​Hanna rekommenderar skolan till elever som verkligen brinner och är passionerad när det kommer till dans och musikal. – En så bra utbildning och lärare som finns här är svårt att hitta.

SOFIE MYRTENSTAM – M15

”Här får man både showa på scen och en högskolebehörighet”

Sofie går tredje året på estetisk spetsutbildning inom musikal.

Hon valde utbildningen för att hon inte ville välja mellan dans, musik och teater, här kan hon kombinera alla tre delar. Drömmen är att bli en yrkesverksam musikalartist men det närmaste målet är att efter studenten läsa vidare inom musikal på en folkhögskola eller en yrkesutbildning.

Sofie pendlar mellan Hässleholm och skolan i Lund, vilket hon inte ser som ett problem. 
-Tåget tar cirka 35 minuter, så det är en bra tid att göra läxan eller sova. Lund var en helt ny stad för mig men nu ser jag det som mitt andra hem.

Dans, sång och teater på schemat!

-Vi läser kurser inom både sång, dans och teater. Inom sång så har vi en storkör med alla musikalelever tillsammans från alla årskurser, ensemble där vi sjunger i en mindre grupp och individuell sång då man är ensam tillsammans med en sånglärare. Vi har balett två gånger i veckan och jazz en gång. Men nu går jag i tvåan och då får man välja till ytterligare en danskurs och det har jag gjort. Jag har då valt till theatrical jazz och stepp, alltså dansar jag ungefär 5 gånger i veckan. 
Sofie läser även en teaterkurs under alla tre åren, hon har även valt att läsa ytterligare en teaterkurs där man sätter upp en teaterföreställning med sin klass.

– Det roligaste som vi gjort hittills tycker jag var i ettan när vi i skrev egna barnföreställningar och bjöd in barn och spelade upp det för dem. Just att vi började från noll med det projekt och inte hade ramar att utgå ifrån var så roligt. Vi skrev och tränade tillsammans och resultatet blev så bra tycker jag.

Showa och få högskolebehörighet

Utbildningen är högskoleförberedande så Sofie och hennes klasskompisar läser alla grundläggande kurser för samhällsvetenskap. De läser bland annat matte, svenska och engelska. I tvåan har man praktik och Sofies klass är med i en musikal på Helsingborgs stadsteater.

-Just att utbildningen är högskoleförberedande är ett stort plus tycker jag för om vill läsa till att bli något annat efter gymnasiet behöver man inte börja om från början utan har en grundläggande utbildning. Den passar dig som älskar dans eller musikal och kanske till och med ser en framtid inom det eller bara vill ha tre underbara och tuffa år.

FLERA ELEVREPORTAGE
kan du läsa här!

Mersina från Åland berättar om sitt gymnasieval till LDMG.
Läs här!

Adress Kiliansgatan 13, 223 50 Lund
Telefon 046 – 240 05 05                          Epost info@dansomusikal.se

Följ oss på  facebook
Image